De Braziliaanse schrijver Paulo Coelho is een van de meest gelezen auteurs ter wereld. Het Noord Nederlands Toneel verwierf de exclusieve rechten voor de allereerste theaterbewerking van zijn roman Elf minuten. Van 25 feburari tot en met 22 mei mei 2010 is deze voorstelling in de regie van Ola Mafaalani en bewerking van Ko van den Bosch te zien in de Nederlandse theaters. Met journaliste Noraly Beyer verdiepte Mafaalani zich in de wereld van prostitutie en mensenhandel. Vormgever André Joosten liet zich inspireren door de sferen in bordelen.

 

Paulo Coelho
Een van de belangrijkste thema’s in de werken van de Braziliaanse schrijver Paulo Coelho is zijn oproep aan lezers om ‘nog vandaag je grote droom te verwezenlijken.’ Ga ermee aan de slag en er volgt een kettingreactie aan toevalligheden die je helpen deze droom te verwezenlijken. Dit thema leverde prachtige romans op zoals Elf minuten en Brida. Wereldwijd werd hij vooral bekend door zijn roman De Alchemist.  

Elf minuten
Paulo Coelho liet zich voor Elf minuten (2003) inspireren door het levensverhaal van een prostituee. De jonge Braziliaanse Maria, werkzaam als verkoopster in een stoffenwinkel, verlangt koortsachtig naar het grote avontuur en de grote liefde. Onder valse voorwendselen wordt zij naar Genève gelokt en belandt in de prostitutie. Zij berust in haar lot. Uiteindelijk is prostitutie een vak als ieder ander, met regels, werktijden en vrije dagen. Maria observeert zichzelf, de vele mannen in haar leven en beschrijft de details van het verlangen. Ze beheerst haar geest, bestuurt haar lichaam en staat zichzelf niet toe verliefd te worden. Totdat ze een jonge schilder ontmoet. 

Filmische enscenering
Elf minuten is een vitale, bijna filmische enscenering in tien keer elf minuten. Het stuk speelt zich af in een chique bordeel. Daar vermengen broeierige bordeel scènes zich met schrijnende details uit het leven van Nederlandse prostituees.